Web toegankelijkheid

Web toegankelijkheid

Weer een nieuwe term: web toegankelijkheid, ook wel digitale toegankelijkheid genoemd.
Maar niet onbelangrijk.
Want de Europese Commissie, en daarmee de Nederlandse overheid, heeft besloten dat iedereen (ook mensen met een handicap) het internet moet kunnen waarnemen, moet kunnen begrijpen en erop moet kunnen navigeren.

Verplicht in 2025

Vanaf 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act formeel in, dit is internationale wetgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid
De commissie vindt dat, met de snelle groei van informatie en interactieve diensten die via het web en mobiele apparaten worden aangeboden, dat een deel van de bevolking dreigt te worden uitgesloten van basisdiensten. Denk aan het verkrijgen van informatie van overheidsdiensten, boodschappen doen, medische consulten, online bankieren, berichtendiensten en beeldbellen.

Voor wie geldt de richtlijn

De toegankelijkheidsrichtlijn geldt onder andere voor de volgende producten en diensten:

– Websites en webwinkels
– Computers en software voor op de computer
– Websites en apps om films te kijken

Al deze diensten dienen volledig toegankelijk te zijn.
Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met ondertiteling, een voorleesfunctie, aanpasbare helderheid of geluid en eenvoudig taalgebruik op websites en in gebruiksaanwijzingen.
De wetgeving maakt geen verschil tussen producten die in de Europese Unie gemaakt zijn of daarbuiten. Het gaat om alle producten die in de Europese Unie verkocht worden.

Artificiële Intelligentie (AI)

Oyit helpt met moderne AI technieken de toegankelijkheid te verbeteren.
Denk bijvoorbeeld aan onderstaande mogelijkheden.

AI tekst naar spraak

Door het eenvoudigweg ‘vertalen’ van de tekst op uw website naar spraak opent u deuren voor mensen met een handicap en ouderen, die worstelen met ingewikkeldere gebruikersinterfaces.

VOORBEELD
text to speech

Accessibility Bar

Met de web ‘Accessibility Bart’ nemen we belemmeringen weg voor de toegang tot of het gebruik van websites, met name voor mensen met beperkingen.

MEER INFORMATIE

AI voice search

Met deze toepassing hoeven bezoekers niet meer uw menu’s te doorlopen en worden via spraak naar de content gebracht die zij zoeken op uw website.

VOORBEELD
voice search

AI video chat

Deze applicatie maakt interactie mogelijk via Video Chatbots die vergelijkbaar zijn met een gesprek met een echte winkeladviseur. Met één klik of vraag, de juiste reactie en het juiste advies.

Voor wie geldt de richtlijn?

De toegankelijkheidsrichtlijn geldt voor de volgende producten en diensten: –  Websites en webwinkels.
–  Computers en software voor op de computer
–  Websites en apps om films te kijken Al deze diensten dienen volledig toegankelijk te zijn. De wetgeving maakt geen verschil tussen producten die in de Europese Unie gemaakt zijn of daarbuiten. Het gaat om alle producten die in de Europese Unie verkocht worden.

Contact